Wednesday 17 November 2010

One Pots


One thing I LOVE in winter are 'one pots'...so easy, so delicous, so warming!!! And I love my "le Creuset" it is well used and it is the wrong colour, I know, but when I bought my first Creuset pan some 20 years ago - with a wooden handle - which sadly has been changed to some clever plastic now - they did not do the lovey creamy/whitey colour they do now....

The first thing I cooked to start off this year's one pot season was

"Italian lamb shanks and roast vegetables"

Unfortunately, I did not get to take a picture of the actual dish - it got wolfed down before I had a chance to even think 'camera'....We had had guests that weekend and had been out all day...this is THE perfect dish for that sort of thing: easy preparation, verly slow cooking, nothing to worry about - and it comes out tasty and wholesome yet elegant enought to be serve at an informal dinner party.

Here is what you do:

Preaparation time : 30 min max!
Cooking time : 4 hours
Serves: 8

3 red onions, cut into wedges
3 red peppers, cut into large chunks
3 yellow peppers, cut into large chunks
10 ripe plum tomatoes, quartered (I cheated and used tinned)
1 large garlic bulb, halved (don't bother peeling it)
2 bay leaves
2 large sprigs rosemary
2 tbsp oil
8x350g lamb shanks
300ml white wine
3tbsp sun-dried tomato puree (again, I cheated and used ordinary tomato puree)

Prehaet your oven to 190°C , 170 for fan, 375 F or gas mark 5

- Place all the prepared vegetables and herbs in an ovenproof pot or roasting dish.

- In a frying pan, brown the lamb shanks in the oil, remove and pop on top of the vegetables.

- Deglaze the pan with the wine and let bubble for 1 minute, stir in the tomato paste and pour over the meat and veg, along with 200ml of water.

- Season well and cover tightly with foil - if you have a lid, put that on too.

- Roast for 3 hours, turning the meat once halfway through cooking.

- Remove the foil and cook for a further hour, again turning the meat once.


Serve with Dauphinoise potatoes....! The perfect winter dish!!!! Enjoy!


Love

Nicola x

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4 comments:

  1. Hi Nicola,

    This sounds like a perfect recipe to me. I will copy and paste it into my digital recipe book in word! I hope you had a good weekend with your friends.

    I am a great fan of the Le Creuset pan as well. I have a small blue one (for 5/6 persons) and a big orange one, which I can use for pheasant, a turkey or two chickens. It's ideal for family Christmas Dinners or Dinners with my cooking club (including husbands) when we are with eight or ten.

    I always enjoy using the pan. The food that comes out of it does always taste delicious. Furthermore the pans are beautiful to look at and will probably last a lifetime!!!

    Wish you a happy evening!

    Lieve groet, Madelief

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  2. Liebe Nicola,

    also , erst mal klingt das Rezept köstlich, ich schreibs dann ab...ich liebe diese Eintopf / Einpfannengerichte nämlich auch sehr...deftig darfs gerne auch sein...aber lachen musste ich über die "falsche Farbe " des Topfs !!!! O.k. er wird dich jetzt ewig begleiten....
    Udn was ich noch alles antworten wollte :
    finde es sehr schön, dass dir Melody auch so gut gefällt , sie läuft bei mir auch oft , obwohl ich jetzt ( durch das Twilightfieber meiner Tochter ) Robert Pattinson als Sänger für mich entdeckt habe , echt cool und tolle Stimme ( Gitarre und Klavier spielt er auch nochh...)hör mich jetzt an wie ein Teenager, ich weiß...
    Ja und ganz oft bin ich auch mit Tüte im Wald unterwegs, Felix weiß dann schon Bescheid , es geht ins Gestrüpp, habe große Rindestücke gesammelt, so halbe Bäume, sie werden mir Moos " gepolstert " und dann Silberkugeln einfach reingelegt...
    Und deine ebay- Erfahrungen kann ich gut teilen, es ärgert mich auch immer, wenn man soviel Zeit damit verbringt und dann überboten wird...aber der Anbieter kann höchstens jemanden beauftragen den Preis in die Höhe zu treiben, er selbst kann es nicht..

    So, werde mich jetzt Alltag und Mittagessen widmen, weiß nichrt vielleicht bis du schon unterwegs in die Heimat..
    Ach ja, nochwas euch steht ja dann nächstes Jahr die große Hochzeit ins Haus...da überschlägt sich hier gerade alles, bestimmt in UK noch mehr ,. oder...??!!

    Wünsch dir einen ganz tolle Zeit in Hamburg ( ich wiederhole mich , glaub ich..)

    viele liebe Grüße,
    Sanne

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  3. Upps, jetrzt bist du mir doch fast entwischt, habe jetzt erst deinen Post gesehen. Le Creusot liebe ich auch, das werden so Schmorgericht einfach supergut. Das Rezept klingt sehr lecker, das koche ich bestimmt im Winter, wenn es so richtig kalt ist nach.

    GGLG Anne

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  4. Thank you for posting this recipe, I am going to make it on the weekend. Your blog is wonderful, lots of great recipes and pictures. Kind regards, Ann

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